Završen

Obnova voznog parka

Početkom 2014. godine Peovica je započela s projektom obnove voznog parka. Obzirom na količinu posla i poslovanju prema smjernicama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, potojeći vozni park je bio prestar i neadekvatan. Početkom godine smo nabavili polovno vozilo MAN 26.410 „abroll podizač“ kojim smo osnažili mogućnosti odvoza sa pretovarne stanice.

Ovo vozilo, premda rabljeno, kupljeno je u dobrom stanju i pod povoljnim financijskim uvjetima, a također služi za manipulaciju mobilnim reciklažnim dvorištem.

Potreba da u tijeku sezone radimo praktički cijeli dan i bez pauze navela nas je da prvo unajmimo, a potom pod povoljnim uvjetima i otkupimo vozilo MAN 14.225 od kolega iz komunalnog poduzeća Tučepi. To vozilo kasnije se koristi u svrhu prikupljanja frakcija odvojenog otpada.

Kako bismo poboljšali uslugu korisnicima i omogućili bolju pristupnost (širina vozila, međuosovinski razmaci, radijus okretanja) mjestima prikupljanja otpada, pristupili smo nabavi vozila za prikupljanje otpada kapaciteta 10 m3. Prema našem idejnom rješenju, na natječaju kroz postupak javne nabave odabrano je vozilo Volvo 210 koje je tehnički i tehnološki ocjenjeno kao primjer dobre prakse, te je prikazano na sajmu vozila u ZG i roadshow prezentaciji opreme našeg poduzeća u Kaštel Slanici. Ovo vozilo kupljeno je dijelom i bespovratnim sredstvima Fona za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U urbanim sredinama Omiša i Dugog Rata ugradili smo polu podzemne spremnike za miješani komunalni otpad. U tu svrhu, nabavljeno je specijalno vozilo sa kranom Volvo 280. Glavna prednost vozila je lakoća pristupa spremnicima i sa veće udaljenosti (npr. u slučaju blokade okolno parkiranim vozilima). Tkođer, koristi se kao pomoć pri odvozu glomaznog otpada te prikupljanja grana sa gradskih zelenih površina. Nabavku ovog vozila financijski su pomogli i Grad Omiš i Općina Dugi Rat.

Za potrebe radionice i servisa te lokalnog transporta opreme i spremnika, nabavili smo 2 vozila Dacia Dokker. Jedno vozilo koristi služba za održavanje zelenih površina.

Naše „zelene“ pojačali smo i polovnim kiper vozilom MB Sprinter sa duplom kabinom za svakodnevni rad.

Uvođenjem sustava prikupljanja otpada “od vrata do vrata” krenulo smo s nabavom manjih vozila (koja nam omogućuju pristup znatnom broju korisnika gdje zbog veličine vozila nismo prije mogli pristupiti), te smo zbog najoptimalnijih gabarita nabavljali vozila Fuso Canter -jednog kapaciteta 8 tona te četiri kapaciteta 3.5 tone, a širenjem sustava u zaobalje u postupku je nabava još jednog vozila za prikupljanje otpada kapaciteta 10m3, te još jednog tipa Fuso Canter od 3.5 tone.

Zbog preopterećenosti pretovarne stanice i isluženosti vlastitog velikog 25-kubnog vozila za prikupljanje otpada, od splitske Čistoće smo povoljno kupili rabljeno vozilo MB Axor 23 m3.

Najmanje vozilo marke Piaggo nabavili smo kako bismo mogli pristupiti u središte starog grada i vrlo uske ulice.

Također, zbog dotrajalosti postojećeg vozila i potreba za dolaskom po glomazni otpad na lokaciju korisnika po pozivu, u postupku je nabava kamiona s dizalicom i grajferom za prikupljanje glomaznog otpada. Naš vozni park osmišljen je u cilju pružanja maksimalno kvalitetne usluge korisnicima, sa naglaskom na ekonomičnost u radu i brzinu dostupnog servisa. Razvijamo ga po uzoru na primjere najbolje prakse u RH, te smo i sami postali ogledni primjer kolegama.