1 siječnja, 2017

Komunalcima milijuni: Dalmacija dobiva čipirane kante!

Omiško komunalno poduzeće “Peovica” prvo je u Hrvatskoj kojem su odobrena sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta iz EU fonda “Konkurentnost i Kohezija”, potvrdili su iz gradske vlasti u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Ivo Tomasović.

Riječ je o priličnom uspjehu gradske tvrtke koja se naveliko priprema kako bi u zadanim rokovima ispunila obveze koje su definirane Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, kao i Planom gospodarenja otpadom.

Iskorak ‘Peovice’

Obveza je Hrvatske, naime, da do 2020. godine dostigne 50 posto odvojeno prikupljenog otpada. Kada je u pitanju omiška tvrtka, novac koji im je odobren za izgradnju reciklažnog dvorišta predstavlja značajni iskorak u tom smjeru.

Dodijeljeno im je 2 milijuna i 263.000 kuna, a u prostoru, kad bude uređen i opremljen, građanima će biti omogućeno besplatno deponiranje više od 20 raznih frakcija otpada, kako se navodi u priopćenju iz ureda gradonačelnika.

Od papira do metala, stakla, gume i građevinskog otpada, u ovom dvorištu moći će odlagati ne samo Omišani već i stanovnici Dugog Rata, Šestanovca i Zadvarja, dok se slična dvorišta ne izgrade i u njihovim mjestima.

Time bi se količina nezakonito odloženoga glomaznog otpada trebala značajno smanjiti.

Reciklažno dvorište bit će opremljeno i transportnom trakom te uređajem za baliranje odvojenog otpada, a sve to građanima u konačnici donosi uštedu.

Naime, zahvaljujući investiciji, “Peovica” će plaćati manju rentu za korištenje Karepovca, odnosno Regionalnog centra za obradu otpada u Lećevici, a može računati i na poticajnu naknadu predviđenu spomenutom Uredbom za smanjenje količine nerazvrstanog otpada. U Gradu smatraju da je riječ ukupno o oko 300.000 kuna godišnje.

Manji računi

Kada se uzme u obzir da je u Omišu već dobro odmaknuo i projekt odvojenog prikupljanja otpada od vrata do vrata, po čemu će već od ove jeseni Omiš postati treći grad u Hrvatskoj s takvim sustavom, uštede bi mogle biti i veće.

Tvrtka je, naime, zadnje dvije godine investirala 2,5 milijuna kuna u osam projekata koji se odnose na izgradnju zelenih otoka, kupovinu podzemnih kontejnera i opremu za odvojeno prikupljanje, odnosno čipove i posebne kante za smeće.

Građani će tako uskoro smeće odlagati u čipirane kante i naplaćivat će im se svako pražnjenje kante – što je više otpada odvojeno za recikliranje i odloženo na zelenim otocima ili u reciklažnom dvorištu, manji je račun za odvoz smeća.

Kompletni sustav trebao bi početi funkcionirati do kraja sljedeće godine, a u planu je i izgradnja kompostane i nabava novih vozila. Ukupno se investicije tako penju na 13 milijuna kuna. Početak radova na reciklažnom dvorištu se planira u studenome ove godine.